Isnin, 22 Julai 2013

PERJUANGAN AKHIR HAYAT SI JEBAT

            Setelah Jebat luka di istana ketika berlaku pertikaman dengan Tuah - Maka Tuah pun melangkah turun meninggalkan Jebat dengan keris Pamong Sari di tangannya - Lantas Jebat meluru turun tangga istana - Mengamok dengan menikam rakyat .
            Menjawab persoalan yang mengelirukan - Kenapa Jebat tetiba membunuh rakyat Melaka? Sedangkan Jebat membela keadilan bukan saja untuk Tuah tetapi untuk rak,yat Melaka - Diakhir kehidupan/perjuangan Jebat ialah menbunuh rakyat yang dianggap tidau berdosa (?).
             Secara rengkasnya Jebat menderhaka kepada Sultan - Dia juga menentang kezaliman dan ketidakadilan para pembesar Melaka ketika itu.
              Di belakang Sultan dan para pembesar itu ialah rakyat - Apakala berlaku sesuatu petaka - maka rakyat yang dipanggil datang dan dihalau pergi penuh dengan kesetiaan itu dijadikan benteng mempertahankan kekuasa atas semangat setia ke bawah duli Sultan Melaka. Para pembesar menumpang tuie dengan kesetia rakyat itu.
               Maka rakyat inilah yang mengelilingi istana Melaka menempelak jerit pekik menghina Jebat - Maka rakyat inilah yang sepatutnya pada pemikiran akhir hayat Jebat yang mesti dihapuskan sama demi melangusng mudahkan perjalanan keadila/kesejahteraan untuk Melaka akan datang yang akan dipikul oleh mereka memperjuangkan Demi Rakyat.
                Ertinya - Jebat terpaksa membunuh rakyat yang setia membuta tuli kepada pemerintah Melaka untuk membuka jalan mudah membetulkan pemerintah yang zalim.

           

Tiada ulasan:

Catat Ulasan